Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Adatepe Barajı ile İlgili Önemli Açıklama

Adatepe Barajı ile İlgili Önemli Açıklama

Başkan Bulut: “Baraj projeleri, kaplumbağa hızıyla ilerliyor”

Başkan Bulut: “Baraj projeleri, kaplumbağa hızıyla ilerliyor” Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bölgedeki mümbit     toprakların yıllardır barajlardan gelecek suya hasret kaldığını belirterek, “Baraj projelerimiz, kaplumbağa hızıyla yürüyor” dedi.

Başkan Bulut, projelerin daha hızlı ilerlemesi için su zengini olan Kahramanmaraş’ın mutlaka Güneydoğu Anadolu Projesi’ne (GAP) dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımı ile Kahramanmaraş’ta 8 Kasım’da gerçekleştirilecek tarım çalıştayı öncesinde, bölgenin ve Kahramanmaraş’ın tarımsal sulamayla ilgili olan sorunlarına ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Elbistan ve bölgenin başta sulama projelerindeki sorunların yer aldığı bir dosya sunacaklarını kaydeden Başkan Bulut, Elbistan ve Afşin’deki baraj projelerinin ağır ilerlemesinden yakındı.

Adatepe barajının, 1.etap çalışmalarının belirtilen takvime göre ilerlemediğini anlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, ““8 Kasım’da, Tarım ve Orman Bakanımız Kahramanmaraş’a geliyor. Bölgesel bir tarım çalıştayı yapılacak. Bizim sorunlarımız daha başka. Adatepe barajının temeli, 1995’te atıldı. Yüzde 67’si 11 sene başladıktan sonra dolgusu bitti. 2015 yılında Sayın Mahir Ünal Bey’le beraber kanal yapımının temeli atıldı. 3 etaptan oluşacak kanal projesinin birisi Kalealtı, ikinci etap Alembey bölgesi ve üçüncü etap ise Büyük yapalak bölgesine geliyordu. Oradaki sıkıntıya gelince Adatepe’nin kot farkı 1250; Büyük yapalak’ın altının kotu ise 1200. Yapalak bölgesinin yüzde 80’i bu barajdan faydalanamayacak. Daha önce Doğan mahallesinden gelen bir kanal olsaydı bu yüzde 80’lik kısım suya kavuşuyordu. Proje değişikliğinden dolayı bir zayiata uğradık. 2017 yılında 1.etap, 2019’da ikinci etap ve 2021’de de üçüncü etap tamamlanacaktı. Ama 2018 yılına gelmemize rağmen daha Kalealtı’na su getirecek 1.etap boruların yarısı döşenmedi. Böyle bir sıkıntımız var” dedi.

Karakuz ve Kavaktepe barajlarının da gövde dolgusu için ihale bile düzenlenmediğini vurgulayan Başkan Bulut, şöyle konuştu:

“Karakuz barajı da bu çalıştayda ele alınacak. Karakuz barajının projesi de değişti. Projesi, Afşin’in batısı, termik santrallere soğutma suyu verecek şekilde değişti. Bir de Kavaktepe barajımız var. 130 bin dönüm arazi sulanacak. Onun da projesi değişti. O barajımız, Söğütlü’nün doğusunu sulayacaktı. Akbayır’da 40 bin dönümlük kömür havzası nedeniyle projesi değişti. Projesi bittiği ve 10 kez proje değiştiği halde şuanda bir adım atılmadı. Gövde dolgusu için herhangi bir ihale yapılmadı. Büyük yapalak göleti, su kaçırıyor. Bununla ilgili çabalarımız neticesinde DSİ’ye devrettik. 5 bin dönüm arazi kapalı kanal sistemiyle sulama projesi bitti. Kaçak sular sondaj yardımıyla tespit edildi. Ancak hiçbir çalışma yapılmadı.”

Kahramanmaraş’ın, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi’nden (DAP) mahrum kaldığını ifade eden Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, açıklamasını, “Kahramanmaraş, iller arasında suyu en fazla olan illerden biri. Kılavuzlu barajı var. Maraş sınırını terk edene kadar DSİ, sınırı geçer geçmez de Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ele aldı. Biz ne Güneydoğu Anadolu Projesi’nde (GAP) ne de Doğu Anadolu Projesi’ndeyiz. (DAP). Kahramanmaraş’ın bir barajın sınırı geçer geçmez GAP ele alıyorsa; Kahramanmaraş neden GAP’a dahil edilmiyor. Maraş’ta birçok siyasetçimiz var. Kahramanmaraş’ın GAP’a dahil edilmemesinin sebebi nedir? Böyle suyu bol olan bir ilin GAP’a alınmamasının sebebini öğrenemedik. Doğu Anadolu Projesi var, Çukurova’nın, GAP’ın ayrı bir projesi var. Maraş, ortada tek başına kalmış. Çok mu zor acaba? Biz, Maraş GAP’a alınsın ve hakkımıza düşen barajlarımız yapılsın istiyoruz.

Biz, burada kuzeyde tıkanıp kalmışız. İlimize uzaklığımız ayrı bir şey. Barajlarla ilgili olarak bir dosya hazırlıyoruz. Sayın Bakanımıza bunu takdim edeceğiz. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Maraş, GAP’a dahil edilmediği sürece bu projeleri kaplumbağa hızıyla götürürüz. Çiftçimiz de kuraklık yaşıyor. Elektrik enerjisinin masrafından da kurtulamıyoruz. Girdilerin fiyatları da aldı başını gitti. İnşallah, duyarlı olurlar da sesimizi duyarlar”