Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Ayçekirdeği ve patlak mısır, destek kapsamına alınıyor.

Ayçekirdeği ve patlak mısır, destek kapsamına alınıyor.

Başkan Bulut, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) depo kapasitesine de 40 bin ton ekleme yapılacağının müjdesini verdi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın katılımıyla gerçekleştirilen Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yaklaşık 3,5 saat süren Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’nda Elbistan ve bölge ile ilgili 4 ana konuda Bakan Fakıbaba’ya taleplerini ilettiklerini kaydeden Başkan Bulut, en önemli başlıklardan birinin Kavaktepe ve Karakuz Barajlarının yapım çalışmalarına başlanması olduğunu hatırlattı.

Elbistan Ovası’nda sulama açısından varlık içinde yokluk çekildiğini vurgulayan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, barajların tamamlanmasıyla 250 bin dekar arazinin suya kavuşacağını anlattı.

Kavaktepe ve Karakuz Baraj projelerinin biran önce hayata geçirilmesi noktasında Bakan Fakıbaba’dan talepte bulunan Başkan Bulut, şöyle konuştu:

“Elbistan Ovamızda bulunan Karakuz Barajı 130 bin dekar Kavaktepe Barajı 110 bin dekar alanı sulaması DSİ tarafından planlanmıştır. Ovamız sulu tarıma geçtiğinde üretim en az yedi kat daha artacak çiftçinin gelir düzeyi yükselecek ve yeni istihdam imkânları artacak temel gıda maddelerimiz ve özellikle yem bitkilerinin üretimi artacaktır. Kuraklık yaşıyoruz. Ama etrafımızda su çok. Varlık içerisinde yokluk yaşıyoruz. Bu barajların bitmesiyle birlikte 250 bin dönüm arazi sulu tarıma geçecek. Bu projelerin bir an önce uygulanması gerektiğini Sayın Bakanımıza ilettik. Kendisi de bu konudaki çalışmaları takip edeceğini söyledi.” Toprak Mahsulleri Ofisi’nin toplam silo kapasitesinin Elbistan ve Afşin’deki hububat ile mısır için yeterli olmadığını ifade eden Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bu yöndeki taleplerini de olumlu karşıladığını söyledi.

Başkan Bulut, “Elbistan’da bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajans Amirliği’nin 3 bin ton buğday kapalı deposu ve 3 bin 300 tonda mısır depolamak için çelik silosu bulunmaktadır. Buğday alımında kapalı olan depo ihtiyaca cevap verememekte olup, çeşitli yerlerde ve zamanlarda tarlalar kiralanarak ham toprak üzerinde ilkel depolar oluşturulmakta ve buğday alımı yapılarak bu toprak silolarda depolanmaktadır. Bu depolarda zaman zaman çeşitli sorunlar çıkmakta, buğdayın çürümesine neden olmaktadır. Bu kapasite Elbistan’a ve Afşin’e yetmiyor. Elbistan’da 200 bin ton hububat rekoltesi elde etme imkanımız var. Sayın Bakanımız, TMO’nun 40 bin silo yapılmasının sözünü Sayın Bakanımızdan aldık. İnşallah siyasetçi sözü olmaz; Fakıbaba sözü olur” değerlendirmesini yaptı.

Besicilerin, Elbistan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili çalışmaların da bir an önce tamamlanmasını beklediğini Bakan Fakıbaba’ya aktaran Başkan Bulut, “Elbistan’a bağlı Doğan Mahallemizde 6 bin 200 dönüm alanda 60 bin hayvan kapasiteli kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi projemiz Toprak Koruma Kurulu’ndan geçti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuru aşamasına gelmiştir. İnşallah önümüzdeki günlerde bu başvurumuzda yapacağız. Bakanlığımız projeyi komisyonda değerlendirip onaylaması halinde Besi OSB’nin altyapı projelerinin hazırlanması için süreç resmen başlamış olacaktır. Bu çalışmaların hızlandırılmasını talep ettik” ifadelerini kullandı.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, son olarak Elbistan’daki ayçekirdeği ve cin mısırı (patlak mısır) üreticilerini sevindirecek gelişmeyi paylaştı. Cin mısırı ve çerezlik ayçiçeğinin havza bazlı desteğe alınması yönünde Bakan Fakıbaba’nın söz verdiğinin altını çizen Başkan Bulut, açıklamasını, “İlçemizde 2017 yılında 20 bin dekar alanda çerezlik ayçiçeği tarımı 35 bin dekar şeker pancar ekimi, 65 bin ise halk arasında patlak mısır olarak tabir edilen cin mısırı ekimi yapılmaktadır. Cin mısır, çerezlik ayçiçeği ve şeker pancarının havza bazlı destekleme kapsamına alınması, çiftçimizi desteklenmesi noktasında önem arz etmektedir. Sayın Bakanımız, şekerpancarının Sanayi Bakanlığı’nın alanında olduğunu ama cin mısırı ile çerezlik ayçiçeğine destek vereceğinin de sözünü verdi” cümleleri ile tamamladı.