Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Başkan Bulut, “Çiftçi, mısırın dışındaki ürünlerden kazanamadı”

Başkan Bulut, “Çiftçi, mısırın dışındaki ürünlerden kazanamadı”

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, 2017 yılıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, çiftçinin ektiği mısır haricinde kalan diğer ürünlerde kayıp yaşadığı bir yıl olduğunu söyledi. Tek üründen elde edilen kârın çiftçiyi kurtarmayacağını belirten Başkan Bulut, “Bir ayağımız devamlı aksıyor. Bir mahsulden kazandığımız zaman diğer taraftan kaybediyoruz” dedi.

Türkiye’nin son 60 yılınTürkiyenin son 60 yılın en büyük kurak dönemlerinden ikincisini yaşadığını hatırlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, taban ve kaynak sularındaki sıkıntının devam ettiğini belirtti. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, 2017 yılının çiftçinin yüzünü pek güldürmediğini kaydederek, şunları söyledi:  “2017 yılında 60 yılın son 2.büyük kuraklığını yaşadık. Bundan bölgemiz de etkilendi. Kayısı bahçelerimiz baharda yağan kar nedeniyle büyük çaplı hasar meydana geldi. Kayısı çiftçisi, çok randıman alamadı. Yağışların az olması nedeniyle taban sularımızda çekilme oldu. Hububatlar da istenilen gelişimi gösteremedi. Hububat eken çiftçimiz de mağdur oldu. 2017de bölgemizde marka olan çerezlik ayçiçeğinde de benzer durum yaşandı. Ayçiçeği, aşırı sıcaklardan etkilenince çiftçimiz yüzde 30 gibi bir mahsul elde edebildi. Şekerpancarı, geçen seneye göre polarda yükselme oldu. Polar oranı 13-14 yakalandı ama yine de yeterli değil. Polar oranının 16 olması lazım. 2016ya göre daha yüksek çıktı. Mısırlarda ürünlerimiz iyiydi. Cin mısırı (patlak mısır) verim yönünden iyiydi. Kalite de zaten iyi çıktı. Türkiyenin her tarafından kalite bakımından, lezzet bakımından çok iyi bir ürün elde ettik. Silajlık mısır da yine gelir yönünden çiftçimize destek oldu. Danelik mısırda da iyi verim elde ettik. Bir ayağımız devamlı aksıyor. Bir mahsulden kazandığımız zaman diğer taraftan kaybediyoruz. Tarım, doğanın olumlu ve olumsuzluklarından etkileniyor. Çiftçinin yapacağı bir şey yok. Elbistan çiftçisi, tarımı gerçekten çok bilinçli yapıyor. Alet-edevat ve makineleşme yönünden son teknolojiyi kullanıyor. Ama elimizde olmayan şartlar bizi etkiliyor. 2017, çiftçi açısından böyle geçti. Mısır ekiminde kazandık. Ama diğer mahsullerin hepsinde hemen hemen kaybımız var. Tek mahsulde kazanmak da çiftçiyi kurtarmıyor.

 2018 yılından ümitli olsalar da çiftçinin bel bağladığı yer altı ve kaynak sularındaki azalmanın devam ettiğini söyleyen Başkan Bulut, “2017’nin sonbaharındaki aralıklı yağışlar, hububatları çimlendirdi. Arpa ve buğdayın çimlenmesinden memnunuz. Ama tetikleyici su kaynakları için yeterli yağış olmadı. Kuraklığı hala yaşıyoruz. Bu çimlenme, baharda nasıl olur? Bahardaki yağışlar nasıl olur? Baharda da böyle normal yağışlar olursa hububatta bir sıkıntı olmaz. Ancak taban sularında ve kaynak sularında fevkalade sıkıntı var. Ceyhan Nehri’ndeki yarım metre düşüklük devam ediyor. Kar yağmadı, aşırı yağmur yağmadı. Su kaynaklarını tetikleyici bir yağış olmadı. Biz çiftçiler olarak üretmek istiyoruz. Üreterek kazanmak istiyoruz. Devlet destekleri var ama bunlar yeterli değil. Diğer kurumlara ayrılan desteklerin binde birini tarıma versinler; ihracatımızı tarım sektöründe daha da yükseltiriz. 15-20 milyar dolar ihracatla yetinmememiz lazım. Bu ülkenin tarım ihracatının, tam teşekküllü yapılması halinde 50 milyar dolar olması lazım” ifadelerini kullandı.  

 Elbistan ve bölge çiftçisinin 60 yıldır barajlardan gelecek suya hasret kaldığını dile getiren Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, açıklamalarını, “60 yıllık baraj projelerimizin bir tanesi faaliyete geçip de bir dönüm tarla sulamadık. Bu bizi üzüyor. Bu barajlarımız faaliyete geçtiği zaman, Afşin de dahil bölgemizde 800 bin dekar arazi sulu tarıma geçecek. Sulu tarıma geçmek de kıraçtan alınan verimi 8 katına çıkarır. Bu da hem milli gelir hem de çiftçimizin geçimi için çok önemli. 2018’in hayırlı olmasını diliyoruz. Adatepe Barajı sulamasının borularının daha hızlı döşenmesi lazım. Karakuz, Kavaktepe barajlarının temellerinin atılması lazım. Beklentimiz bu. 2018 yılının, tüm insanlığa, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” cümleleri ile tamamladı.