Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Başkan Bulut: “Devlet baba, fabrikaları çiftçiye satsın”

Başkan Bulut: “Devlet baba, fabrikaları çiftçiye satsın”

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Elbistan Şeker Fabrikası’nın çiftçiye verilmesi halinde oda olarak kendilerinin de ortak olabileceğini belirterek, “Devlet baba, bize satsın” diye konuştu.

Başkan Bulut, Elbistan Şeker Fabrikası’nın kâr eden bir tesis olduğunu hatırlatarak, “Kâr eden bir fabrikanın satılması, çiftçimizi üzer” açıklamasında bulundu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, aralarında Elbistan Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait 14 fabrikanın özelleştirilme sürecini başlattı. Bu kapsamda Elbistan, Afyonkarahisar, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat olmak üzere 14 fabrikanın özelleştirilmesi için Nisan ayında ihale düzenlenecek. Özelleştirme modeli çerçevesinde temel hedeflerden birisi de fabrikaların pancardan şeker üretimi faaliyete devam etmelerinin sağlanması olarak açıklandı. Bu doğrultuda, yatırımcıların üretim faaliyetlerini devam ettirmeleri yönünde şartlar öngörüldü. Şeker üretimi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan arsa ve araziler ihale dışında tutuldu. Şeker fabrikalarının, 5 yıl boyunca üretim yapma şartı bulunuyor. Özelleştirme İdaresi’nin açıkladığı satış sürecine göre, Elbistan Şeker Fabrikası’nın özelleştirme ihalesi 18 Nisan 2018 Çarşamba günü yapılacak.

Elbistan Şeker Fabrikası’nın özeleştirilmesine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, şeker sektörünün ülke için önemine değindi. Tarımın, Türkiye’nin sigortası olduğunu şekerpancarının da bu noktada büyük önem arz ettiğini kaydeden Başkan Bulut, “Tarım, Türkiye’nin sigortasıdır. Şekerpancarı da en stratejik ürünlerin başında geliyor. Sigorta attığı zaman nasıl ışıklar sönerse; tarımda da bugünkü gibi bir sıkıntı yaşanırsa ülkemiz de bundan etkilenir. Biz, 81 milyon nüfusu, 3,5 milyon Suriyeliyi ve 30 milyon turisti beslemek zorundayız. Bunun bilincindeyiz. Girdi fiyatlarından dolayı biz dünya çiftçileri ile rekabet edemiyoruz” dedi.

Elbistan Şeker Fabrikası’nın çiftçiye satılmasını isteyen Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Şeker fabrikalarının satışı gündemde. 14 tane fabrika satılmak için ihaleye çıkılıyor. Bu konuyla ilgili olarak yaptığımız araştırma sonucunda 33 milyon lira buradan kâr etmişiz. Zarar eden bir fabrika değil. Kâr eden bir fabrikayı satıp, 5 yıl üretim şartı koyup; yarın bu kotayı başka bir yerde kullanma gibi bir duruma geldiğimiz zaman çiftçimiz fevkalade üzülecek. Eğer satılacaksa çiftçiye satılsın. Biz de Ziraat Odası olarak ortak olalım. Çiftçimize verilsin. Çiftçimiz de her sene kârından devlete borcunu ödesin. 5 yılda öder, 10 yılda öder. Devlet, bizim babamız. Devlet baba bize versin. Çiftçimizin güvenci kırıldı. Şuanda sıkıntıya düştü. Özelleşince bize faydası ne olur zararı ne olur belirsiz” şeklinde konuştu.

İYİ Parti’den EZO’ya iadeyi ziyaret

İYİ Parti Elbistan İlçe Teşkilatı, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut’a iadeyi ziyarette bulundu. İYİ Parti Elbistan İlçe Başkanı Av. Kürşat Ali Yıldırım ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut tarafından misafir edildi.

EZO Başkanı Mehmet Ali Bulut, Elbistan tarımı ve yapılan çalışmalar hakkında İYİ Parti heyetine bilgiler aktardı.

Yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Bulut, “Elbistan’da son dönemlerde mısır tarımını yerleştirmek için çaba harcadık. 3 çeşit mısır var. Cin mısırı, danelik ve silajlık mısır. Elbistan’da üretilen cin mısırı, kalite bakımından dünyanın en önde gelen ürünleri arasında. Türkiye’de ise en kaliteli cin mısırı Elbistan’da yetiştiriliyor. Cin mısırı biliyorsunuz çerez olarak tüketiliyor ve Elbistan’da üretilen cin mısırı yüzde 95’e varan oranda patlıyor. 65 bin dönüm alanda cin mısırı ekiliyor. Bunun yanı sıra kuraklıktan dolayı bükük sıkıntı yaşıyoruz. 1 milyon 200 bin kök kayısı ağacımız var ve Malatya ile birlikte Elbistan kayısısı da marka aldı. Bilindiği gibi ülkemizde mazot ve girdiler çok pahalı ve bu nedenle dünya çiftçisi ile rekabet edemiyoruz” dedi.

İYİ Parti Elbistan İlçe Başkanı Av. Kürşat Ali Yıldırım ise, iadeyi ziyaret kapsamında Ziraat Odası’nı ziyaret ettiklerini ifade ederek, Başkan Bulut’a misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.

Yıldırım, “Elbistan çiftçisinin emin ellerde olduğunu gördük. Elbistan bilindiği gibi bir tarım memleketi. Türkiye’de ise nüfusun 3’te 1’i tarımla iştigal ediyor. Bu kadar nüfusu sanayiye aktarmak mümkün olmadığı için, tarımda istihdam edilmesi gerekiyor. Bu süreçte Elbistan Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi konusu gündemde. Biz günlük kısır çekişmelerden uzak bir partiyiz. Kucaklayıcı bir siyaset yapıyoruz. Şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin CHP tarafından yapılan mitinge, iktidar partisinin verdiği cevap bizi çok üzdü. Bu sorun memleketimizi yakından ilgilendiriyor ve farklı düşüncelere karşı tahammül sahibi olmalıyız. Siyasetin dili nezih olmalı” diyerek, EZO Başkanı Bulut’a başarı dileklerini iletti.