Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Başkan Bulut: “Devletin bir kurumu ‘kuraklık var’ derken, diğeri ‘kuraklık yok’ diyor”

Başkan Bulut: “Devletin bir kurumu ‘kuraklık var’ derken, diğeri ‘kuraklık yok’ diyor”

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, TARSİM’den kuraklık verim sigortası yaptıran çiftçilere, ilçe eşik değerinin üzerinde verim alındığı yönündeki tespitler doğrultusunda hasar ödemesi yapılmamasının çiftçileri büyük mağduriyete uğrattığını söyledi.

 Başkan Bulut, kuraklık tespit komisyonu ile TARSİM’in verdiği 2 raporda çelişki olduğunu belirterek, “Devletin bir kurumu kuraklık var derken diğeri kuraklık yok diyor. Bu çelişkinin kaynağı ne?” sorusunu sordu. İlçedeki 13 mahallede yüzde 40’ın üzerinde verim kaybı yaşandığını belirleyen kuraklık tespit komisyonu kararı doğrultusunda çiftçilerin borçları 1 yıl ertelendi. Borçlarının ertelenmesinin yanı sıra TARSİM’den kuraklık sigortası yaptıran çiftçiler, zararlarını karşılamayı beklerken gelen rapor doğrultusunda şoka uğradı. TARSİM uzmanlarınca yapılan saha çalışmasında, buğday ve arpadaki hasar oranının ilçe eşik değerlerinin üzerinde gerçekleştiği yönünde tespitlerde bulunuldu.

 TARSİM, Elbistan genelinde arpa için verim ortalamasını, dönüme 240 kilogram olarak belirlerken; hasar ödemedeki eşik değeri ise 238 kilogram olarak baz aldı. Yapılan saha incelemelerinde ilçede tespit edilen verim değeri ise 281 kilogram olarak kayıtlara geçti. Buğdayın ilçe ortalamasını ise 350 kilogram olarak belirleyen TARSİM, tespit edilen verimi de 245 kilogram da eşik değerin üstünde 275 kilogram olarak açıkladı. Bu tespitlere göre de ilçedeki çiftçilere herhangi bir ödeme yapılamayacağı sonucu doğdu. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, TARSİM’in sunduğu İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası yaptıran çiftçilerin, karşılaştığı bu soruna ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Kuraklık sigortası uygulamasının, parsel bazlı olmamasının birçok sorunu beraberinde getirdiğini kaydeden Başkan Bulut, özellikle Elbistan’da çok geniş bir arazide çiftçilik yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“TARSİM sigortası meyve ağaçlarından sonra hububatta da kuraklık, dolu afet sigortası uygulaması getirdi. Ancak hububatta bölgesel uygulama yapılıyor. Yani meyve ağacı gibi parsele sigorta yok. Hatta mahalle veya köy bazlı alınmıyor. Bölgesel bazlı alınıyor. Bu durumda da bazen TARSİM bazen çiftçi mağdur oluyor. Elbistan’ı göz önüne aldığımız zaman Elbistan’ın doğusundan batısı kuzeyinden güneyi 80 km yani iller arası kadar arazi mesafesi var. Artı Elbistan’ın 1100 rakım yerleri de, 1400 rakımlı yerleri de var. Hal böyle olunca 2 milyon 500 bin dekar araziye sahip büyük ova statüsünde olan bölgemizde yağışlarda dengesiz yağıyor. O zaman bölgenin bir ucu yağışı fazla alıyor diğer ucu az yağış alıyor. Yağış az alan bölgede kuraklık yaşanıyor.”

 Kuraklık tespiti komisyonunun aldığı karar doğrultusunda ilçeye bağlı 13 mahallenin borçlarının ertelenmesine rağmen TARSİM’in ilçede kuraklığa bağlı verim kaybı yaşanmadığını belirten bir rapor hazırladığını vurgulayan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bunun da çelişkili olduğunu söyledi.

Başkan Bulut, “2018 hububat sezonunda Elbistan Kaymakamlığı başkanlığında ilgili kurumlar, ilçeye 13 mahallede kuraklık raporu tuttu. Bu rapor doğrultusunda çiftçilerin tarım kredi borçları ertelendi. Ancak 21.09.2018 tarihinde TARSİM’in açıklamasında hububatını sigorta yaptıran çiftçilerimiz kuraklık sigortasından faydalanamayacağı raporunu yayınlandı. Burada bir çelişki var. Elbistan’da, devletin kurumları 13 mahallede hem de kıraç arazinin yarısından fazlasında ‘kuraklık var’ diyor; devletin diğer bir kurumu Elbistan’da ‘kuraklık yok’ diyor. TARSİM’in bu çelişkili raporu karşısında çiftçilerimiz şok oldu” dedi.

Bölge milletvekillerine ve TARSİM yetkililerine bu mağduriyetin giderilmesi için biran önce girişimde bulunmaları çağrısını yapan Başkan Bulut, “Başta TARSİM bölge müdürlüğü olmak üzere ilgililer bu çelişkili raporu tekrar gözden geçirmeli. Gerek Tarım ve Orman Bakanlığı gerekse de siyasiler sesimize kulak vermeli. Bölge milletvekillerine sesleniyorum: havanda su dövmeyin. Halkın sesine lütfen kulak verin. TARSİM, ilçemizde yüzde 40’ın üzerinde kuraklıktan zarar ziyan olduğu halde sigorta yaptıran çiftçilerimize her hangi bir ödeme yapmadı. Biz Elbistan Ziraat Odası olarak bölge milletvekillerimize, TARSİM Genel Müdürlüğüne ve TARSİM Bölge Müdürlüğüne sıkıntılarımızı rapor halinde bildirdik. TARSİM’in, Elbistan için bölgesel değil parsele dayalı sigorta yapması parsele dayalı olmasa bile mahalle veya köye dayalı sigorta sistemini uygulamaya koyması gerekir” ifadelerini kullandı .