Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Başkan Bulut: “Gübre fiyatları, çiftçinin belini büktü”

Başkan Bulut: “Gübre fiyatları, çiftçinin belini büktü”

Başkan Bulut: “Gübre fiyatları, çiftçinin belini büktü” Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ardından gübre fiyatlarındaki ciddi artışın çiftçinin belini büktüğünü belirterek, “Bu fiyatlarla kıraç arazide çiftçilik yapılamaz” diye konuştu.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, tarımda en önemli kalemlerden biri olan gübrenin fiyatlarındaki yüzde 100’e yaklaşan artışın çiftçileri kara kara düşündürdüğünü söyledi. Çiftçinin, zaten yüksek girdi fiyatları ile boğuştuğunu kaydeden Başkan Bulut, “DAP gübresinin tonu 4 bin liraya çıkmış. Bu vaziyet karşısında önlem alınmazsa çiftçi, tarlasını işleyemez. Özellikle de kıraç arazide çiftçilik yapılamaz hale gelir” dedi.

 Döviz kurundaki artışın bir diğer girdi kalemi olan mazota henüz tam anlamıyla yansıtılmadığını hatırlatan Başkan Bulut, “Böyle giderse mazot fiyatları da artacak. 4 bin liradan gübre, 7 liradan da mazot alan çiftçi ne kazanacak?” sorusunu sordu. Gübre fiyatlarındaki artışın, üretim ve verim kaybına neden olacağını savunan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, şunları söyledi:

 “Tarım sektörünün vazgeçilmezi olan gübrede dışa bağımlıyız. O nedenle döviz kurundaki değişkenlik tüm ürünlere yansıyor.  Kimyasal gübre ve ilaç ile tohum ithal, akaryakıtta dolara bağlı hal böyle olunca dolardaki artış doğrudan çiftçi girdilerini etkiledi. Çiftçinin alım gücüde bu değişkenlik sonucu ciddi anlamda daraldı. Çiftçi, bir yıl önce aldığı ürüne iki kat ödeme yapsa da elde ettiği kazanç değişmiyor. Bu nedenle üreten kesim mağdur oluyor. Geldiğimiz noktada, alım gücü sınırlı olan ve çoğu borç ve kredi ile sezonu kurtarmaya çalışan çiftçimiz daha az gübre kullanmak zorunda kalacak. Bu da tarım ürünlerinde verim ve kalitenin düşmesine neden olacaktır. Acil önlem alınmalıdır.”

Ürünün maliyetinde gübrenin payının hatırı sayılır bir yer tuttuğunu anlatan Başkan Bulut,  “Kış ekimlerinin başlamasına az bir süre kala gübre fiyatlarının yükselmesi çiftçiye hayal kırıklığı yaşattı.  DAP gübresi kullanılmazsa buğdayda ciddi verim kaybı olacak. Çiftçinin zaten maliyeti artmıştı. Çok değil 15 gün önce DAP gübresinin tonu 2 bin 500 liraydı. Geçen yıl bu vakitlerde ise bin 700 liraydı. Çiftçilerin, bu şartlarda üretim yapması zor gözüküyor. Hiçbir çiftçi, tonu 4 bin liraya DAP gübresi alıp eskisi gibi tarlasında kullanamayacak. DAP gübresi, toprağın tabanını sıcak tutma özelliğine sahip. Ürünleri, dondan koruma özelliği var. Gübre kullanılmaması ya da gübresiz ekim durumunda hasatta rekolte azalmasıyla beraber ciddi oranda verim kayıplarının yaşanmasından da endişe ediyoruz. Gübre kullanamazsak üretim düşer yine biz zarar ederiz.

Bu nedenle devletin mutlaka konuya el atması ve üreticinin gübre alabilmesi için gübre desteği vermesi gerekir” ifadelerini kullandı