Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > CHP’li 5 vekil, Elbistan’da çiftçinin derdini dinledi.

CHP’li 5 vekil, Elbistan’da çiftçinin derdini dinledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Elbistan’da çiftçinin ve tarım sektörünün sorunlarını dinledi. 07 Haziran 2020

Toplantıya, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun açıklamaları damga vurdu. Gaytancıoğlu, Türkiye’nin tarım çarkının değişmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Üreten köylüyü yeniden bu milletin efendisi yapmak zorundayız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekillerinden tarım sektörüyle ilgili olarak istediği ayrıntılı raporu hazırlamak için Tunceli ve Elazığ’da incelemeler ve çiftçi buluşmaları gerçekleştiren tarım komisyonundaki CHP Milletvekilleri Ali Öztunç, Gürsel Erol, Nihat Yeşil, Okan Gaytancıoğlu ve Erkan Aydın, Elbistan Ziraat Odası’nı ziyaret etti. CHP Tarım Komisyonu üyesi milletvekilleri, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, tarafından karşılandı. CHP Elbistan İlçe Başkanı Tayfun Barış Arslan ve Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan’ın da katıldığı toplantıda, Afşin Ziraat Odası Başkanı İbrahim Emiroğlu, Nurhak Ziraat Odası Başkanı Osman Karaca, mahalle muhtarları ve çiftçiler yer aldı.

 Hoş geldin konuşmasının ardından ilçedeki tarım sektörü ve çiftçilerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla çözüm önerilerine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, sunumunda tarımsal girdilerdeki yüksek fiyat ve bölge özelinde de barajlarla sulama projelerinde yoğunlaştı. Elbistan’ın, tarımsal üretimde Türkiye’nin hatırı sayılır bir bölge olduğunun altını çizen Başkan Bulut, ilçede 70 yıl önce planlanan baraj projelerine hasret kalınmasını, ‘Babalarımız barajdan gelecek suyun hayaliyle öteki dünyaya göçtü’ cümlesi ile özetledi. Sırtındaki yüklerin, çiftçinin belini büktüğünü dile getiren Başkan Bulut, baraj ve sulama sorununun çözümü için yıllardır mücadele ettiklerini hatırlatarak, “Barajlarımız olsa, kıraç arazilerimiz suya kavuşsa ithal ettiğimiz buğdayın 1 milyon tonunu Elbistan’da üretiriz. Yeter ki çiftçinin belini büken girdi fiyatları düşsün” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesi ile 19 ilde tarım komisyonunun çalışma yaptığını anımsattı. Komisyonların, hazırladıkları raporları TBMM’de dile getireceğini ifade eden Öztunç, kendisinin de Elbistan ve bölge çiftçisi ile ilgili özel bir konuşma yapacağını söyledi.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve Bursa Milletvekili Erkan Aydın da, toplantıda birer konuşma yaparak partilerinin tarım politikasına ve çiftçinin içinde bulunduğu duruma ilişkin değerlendirme yaptılar.

Toplantıya katılan mahalle muhtarları ve çiftçileri dinledikten sonra konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ülkenin yeniden üretim kültürüne dönüş yapması gerektiğine dikkati çekti. Tarımın, siyasetinin olmayacağını belirten Gaytancıoğlu, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi vekilleriyiz.

Tarımın siyaseti olmaz, olmamalı. İktidarı ile muhalefeti ile hep beraber ciddi anlamda uzlaşmak zorundayız. Çiftçinin, boynu bükülmüş. Cumhuriyet Halk Partisi’nin sizi başınız dik gezdireceğimize eminiz. Halkın çok önemli bir kısmı çiftçi, köylü bunu üretici hale getirmek lazım. İthalatla bu iş olmaz. Türkiye’de şeker fabrikalarını kurmuşlar. Biraz siyaset olacak ama kusura bakmayın. Atatürk kurmuş, İnönü kurmuş, Menderes kurmuş, Ecevit, Demirel, Erbakan, Çiller. Bir kişi kurmamış o da çoğunu satmaya çalışıyor. Üretim planlamasını terk ettik. Tohumculuk yasası ile yerel tohumlarımızı bıraktık. Özelleştirmeler yapıldı. Son 20 yıldan beri de bir çöküş var. Yasaya uymayan bir iktidar var. Çiftçiye, Tarım Kanunu’ndaki gayri safi milli hasılanın yüzde 1’inden az destek ödenmez maddesine bile uymuyor. Ama iktidar yüzde 1’in bile yarısını vermiş. Çiftçinin, 15 yıldan beri 175 milyar TL alacağı var” şeklinde konuştu.

 Çiftçinin kurtuluşunun devlet desteği ve kamucu politikalarla olacağını belirten Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

 “Çiftçiyle ayağa kalkacağız. Koronavirüs sürecinde ithalat da yapamıyoruz. İthalatın kısılması lazım. Buğday ithalatı yapmazsın çiftçinin destek miktarını 2 katına çıkarırsın. Anlayış değişmesi gerekiyor. Anlayış değişmezse çiftçinin borcu artacak. Köyden kente göç devam edecek. Çiftçiyi yeniden efendi haline getirmezsek bu işten çıkış yok. Başka ülkeden ithalatla bu işten çıkış yok. Daha çok kamucu politikalara geçmek zorundayız. Çiftçi, 1 yıl önce tarlasına ekeceği ürünün fiyatını bilecek. Ne ekerse ne kadar kazanacağını bilecek. Biz, gayri safi milli hasılanın yüzde 2’sini çiftçiye vermeyi taahhüt ediyoruz. Önce çiftçinin moralini düzeltmemiz gerekiyor. Çiftçi bitmiş. Çiftçi, borcuna takla atmayı düşünürse bu iş olmaz. Çiftçinin borcu 130 milyar lira olmuş. Çiftçi, ancak borcunun faizini ödeyebiliyor.” ‘Mazotu, yat sahibine verdiğimiz fiyattan vereceğiz’ diyen Gaytancıoğlu, “AKP’nin uyguladığı yanlış politikalardan dolayı çiftçi borçlandı. Biz, çiftçinin kullanacağı mazotun fiyatını indireceğiz. Bir sefere mahsus olarak çiftçinin borçlarını sileceğiz. Çiftçinin zaten devletten alacağı var. Ziraat mühendisi tarlaya, veteriner de ahıra gidecek.

Mazotu yat sahibine verdiğimiz fiyattan vereceğiz. Çiftçiye omuz verecek. Biz, üretime destek vereceğiz. Çiftçi üretecek ki 81 milyonu besleyeceğiz. En hazırlıklı ve donanımlı program bizde var. Bunu yapmak zorundayız. Köylüyü milletin efendisi yapmamız lazım” cümleleri ile sözlerini tamamladı