Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Çiftçinin Ecrimisil Sorunu Çözüldü

Çiftçinin Ecrimisil Sorunu Çözüldü

Çiftçinin ecrimisil sorunu çözüldü Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Hazine arazileri üzerinde ecrimisil yatırarak çiftçilik yapan ailelere devlet desteklerinden yararlanma yolu açıldığını söyledi.

Bulut, Elbistan’da bu kapsamdaki çok sayıdaki çiftçinin Hazine ile kira sözleşmesi yaparak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olabileceğini belirtti. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Hazine arazilerinde ecrimisil ödeyerek tarım yapan çiftçinin yıllardır bekleyen ve yılan hikayesine dönen sorunuyla ilgili çözüme kavuşturulmasına ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

Ülke genelinde olduğu gibi Elbistan’da da uzun yıllardan bu yana Hazine arazilerinde çiftçinin ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim gerçekleştirmesine rağmen, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydolamadıkları için devletin sağladığı hiçbir destekten yararlanamadığını hatırlatan Başkan Bulut, “Sadece Elbistan’da 2,5 milyon dönüm arazinin 1 milyon dönüme yakını hazine arazileri ve meralardan oluşuyor” dedi.

 Başkan Bulut, yıllardır Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin takibinde olan, kamu kurum ve kuruluşlarıyla defalarca yazışma yapılan ve hemen her platformda dile getirilen konunun Başbakan Binali Yıldırım’a iletildiğini, Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla sorunun çözüldüğünü kaydederek,  “Hazineye ait arazilerini ecrimisil ödeyerek tarımsal amaçla geriye dönük en az 3 yıl kullandığı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce tespit edilen çiftçilerimiz, bu imkanlardan yararlanabilecekler.

Çiftçilerimiz, Hazine ile kira sözleşmesi yaparak ÇKS’ye kayıt olabilecek, tarımsal desteklerden, düşük faizli kredilerden, tarım sigortalarından yararlanabilecek, TMO’ya ürün teslim edebilecek, doğal afetlerden zarar görmeleri halinde düşük faizli kredilere yönelik borç ertelemelerinden de faydalanabilecek. Bu araziler için, çiftçilerimize, kira sözleşmesi yapmak şartıyla ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama hakkı da verildi. Çiftçilerimiz, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, 10 yılın sonunda, isterlerse kira sürelerini uzatabilecek veya doğrudan araziyi satın alabilecekler.”

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, çiftçilerin 18 Kasım 2018 tarihine kadar, hatta bu tarihi de beklemeden bir an önce Milli Emlak müdürlüklerine kira sözleşmesi başvurusu yapması gerektiğinin de altını çizdi.