Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Elbistan Ziraat Odası, çiftçiye ücretsiz proje hazırlayacak

Elbistan Ziraat Odası, çiftçiye ücretsiz proje hazırlayacak

Elbistan Ziraat Odası, çiftçiye ücretsiz proje hazırlayacak Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, IPARD’a başvuru yapmak isteyen çiftçilerin, projelerinin, oda bünyesindeki tarım danışmanı tarafından ücretsiz olarak hazırlanacağını söyledi.

 Başkan Bulut, bu önemli uygulama sayesinde projenin kabul edilmemesi halinde çiftçinin omzundan büyük bir maddi yükün kalkacağını belirterek, “Proje kabul edilirse bu para IPARD proje bütçesinden alınabiliyor ama kabul edilmezse bu yük çiftçimizin sırtında kalıyor. Çiftçimizin projesi kabul edildikten ve sözleşme imzalandıktan sonra bu masrafları yaparsa mağdur olmaz” diye konuştu.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) arasında IPARD Eğitim ve Proje Hazırlama İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol kapsamında Ziraat Odalarında çalışan 411 tarım danışmanı, çiftçiye ücretsiz proje hazırlayacak. Bu çerçevede Ziraat Odalarına ve üretici örgütlerine TKDK tarafından proje hazırlama konusunda eğitim verilecek. Küçük işletmeler ve çiftçilerden, ilk aşamada hiçbir ücret talep edilmeyecek ve projeler ücretsiz olacak. Proje kabul edildiğinde bu işletmeler, TKDK’dan alacağı danışmanlık desteğini Ziraat Odalarına veya üretici örgütlerine ödeyecek. Eğer proje kabul edilmemiş ise çiftçinin cebinden hiçbir ücret çıkmayacak.

Söz konusu protokol çerçevesinde Elbistan Ziraat Odası’nda görevli tarım danışmanının da ücretsiz proje hazırlayacağını kaydeden Başkan Mehmet Ali Bulut, “Tarım danışmanımıza verilecek eğitimin ardından ücretsiz proje hazırlama çalışmalarına başlayacağız” dedi.

 Başkan Bulut, şöyle konuştu: “Artık çiftçileri bilgilendirme, onlara kabul edilebilirliği yüksek projeleri hazırlama, bu zamana kadar yaşamış oldukları danışmanlık hizmetlerinden kaynaklı mağduriyetlerini telafi etme vakti geldi. Proje döngüsü ve IPARD projeleri hazırlama eğitimi alan danışmanlarımız, bizlere sadece proje hazırlamada katkı sağlamayacaklar. Çiftçilerimizden aldıkları sorunları, proje hazırlama ve uygulama aşamasında yaşanan sıkıntıları bizlere aktaracaklar; bu programların uygulama aşamasında da gerekli değişikliklerin yapılmasında önemli katkılar sağlayacaklar. Onlardan aldığımız geri bildirimlerle, gerekli yerlere girişimlerde bulunabileceğiz. Böylece çiftçilerimizin yaşadığı sıkıntıların aşılması, programın etkin bir şekilde uygulanması, aksayan yönlerin düzeltilmesi imkanı doğacaktır.”

 Projelerin kabul edilmemesi halinde masrafların çiftçinin sırtında kaldığını hatırlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, çiftçilerin projeye başlamadan önce yaptığı harcamaların büyüklüğüne dikkat çekti.