Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Elbistan’da Kayısı Tarla Günü Düzenlendi

Elbistan’da Kayısı Tarla Günü Düzenlendi

Elbistan’ın tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olan kayısı için Elbistan Ziraat Odası ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organizesi ile tarla günü düzenlendi.

İlki geçtiğimiz yıl yapılan tarla günü etkinliğinde ilçenin farklı bölgelerinde yetişen 10’larca çeşit kayısı, stantlarda ikram edilerek katılımcıların damaklarını tatlandırdı. Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret belgesi ile tescillenen Malatya kayısının hinterlandında yer alan Elbistan’da yetişen kayısı için Ziraat Odası ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce Büyükyapalak Mahallesi’nde ortaklaşa düzenlenen tarla günü etkinliğine Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bozkurt, Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Feryat Sorkut, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Sinan Sert, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Aşık, Büyükşehir Belediyesi Kuzey İlçeler Koordinatörü Ali Mazhar Türk, Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları, ziraat mühendisleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

 Bu yıl ikincisi düzenlenen organizasyonda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından katılımcılara hitaben konuşan ilk isim Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut oldu.

Elbistan kayısısının Avrupa Birliği tarafından tescillenen Malatya kayısısı bölgesine dahil olduğunu dile getiren Başkan Bulut, “Kayısı, Malatya merkez olmak üzere bu yıl coğrafi işaret belgesi ile tescillendi. Bu tescil bölgesinde Elazığ’ın Baskil, Sivas’ın Gürün ve Kahramanmaraş’ın da Elbistan ilçeleri bu coğrafi tescilin içerisine girdi. Dünya, internete girdiği zaman Malatya, Elbistan, Baskil ve Gürün kayısısını görecek. Bizim bölgede 10 çeşit kayısı var. Teknolojiyi geliştirirsek kayısı üretiminde daha başarılı oluruz. Elbistan’a bir kayısı festivali yakışır. Festivalle, Elbistan kayısını tanıtmak istiyoruz. Katıldığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra mikrofona davet edilen Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bozkurt ise, Elbistan’da 1 milyon 100 bin kayısı ağacı bulunduğunun bilgisini verdi. Kayısının, Anadolu’ya gelişiyle ilgili tarihi bilgiler de aktaran Bozkurt, şöyle konuştu:

 “Kayısının anavatanı, Orta Asya ve Çin’dir. Kayısı, buradan dünyaya yayılmıştır. Anadolu’ya da yaklaşık 2 bin yıl önce gelmiştir. Kayısı üretiminin en yoğun olduğu ülkeler arasında Türkiye’miz 1.sıradadır. Elbistan’ımızda genellikle kuru kayısı üretimi vardır. Elbistan ilçemizde kayısı yetiştiriciliği alanında 1 milyon 109 bin adet ağacımız var. Bunun 5 bin adedi meyve vermiyor. Diğerlerinden ekonomik anlamda ürün elde ediyoruz. Elbistan ilçesindeki üretim miktarımız, 40 bin yaş kayısıdır. Bunu kuruya çevirdiğimizde yaklaşık 10 bin kuru kayısı elde ediyoruz. Kayısı, nazik bir bitki, Erken sürgün yaptığı için sonbaharda ve ilkbahardaki donlardan zarar görmektedir. Kayısı yetiştiriciliğinde yer seçimi bu nedenle çok önemlidir.”

Bozkurt, çiftçilere organik ve iyi tarım uygulamalarından faydalanarak daha iyi ürün ve daha fazla kazanç elde edebileceklerini de sözlerine ekledi.

 Programın son konuşmasını yapan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun da, kayısının, çok fazla emek ve zahmet isteyen bir ürün olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de her bölgenin kendisine has bir ürünü olduğunu belirten Kaymakam Akkoyun, “Ülkemiz, Anadolu, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine verimli bir coğrafya. Ege’de incir, Karadeniz’de çayı, fındığı, Güney’de portakalı, muzu, Güneydoğu’da karpuzu, Orta Anadolu’da elması, burada da kayısı ile bölgelere has ürünleri, gayretle ve birçok imkânsızlıklara rağmen ürünlerini yetiştiriyorlar. Devletimiz, bu süreçte çiftçilerimize büyük imkânlar sunuyor. Ben Elazığ Baskil’liyim. 10 yaşlarında, ağacın sulanmasından, çapalanmasına, çekirdeğin çıkarılmasından islim yapılmasında ben de çalıştım. Sizlerin bu süreçte nasıl meşakkatli bir çalışma içerisinde olduğunuzu bizzat bilirim. İnşallah emekleriniz zayi olmaz. Gayretiniz daim olsun inşallah. Hepinize bol ve bereketli hasatlar diliyorum. Çiftçilerimizin yüzü gülünce bizim de yüzümüz gülüyor. Sizlerin, alın terinizin karşılığını alınca nasıl sevindiğinizi ben de biliyorum. İnşallah bu hasat günü, bereket için, çiftçilerimizin daha fazla kazanması için bir vesile olur. Bir başlangıç olur. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

 Konuşmaların ardından katılımcılar, çevredeki bahçelerden toplanan kayısılarla oluşturulan standı gezdi. Program sonunda katılımcılara, Yemek ikramı ve kayısı hediye edildi.