Elbistan’ın tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olan kayısı için Elbistan Ziraat Odası ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organizesi ile tarla günü düzenlendi.
İlki geçtiğimiz yıl yapılan tarla günü
etkinliğinde ilçenin farklı bölgelerinde yetişen 10’larca çeşit kayısı,
stantlarda ikram edilerek katılımcıların damaklarını tatlandırdı. Avrupa
Birliği tarafından coğrafi işaret belgesi ile tescillenen Malatya kayısının
hinterlandında yer alan Elbistan’da yetişen kayısı için Ziraat Odası ve İlçe
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce Büyükyapalak Mahallesi’nde ortaklaşa
düzenlenen tarla günü etkinliğine Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun,
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bozkurt, Elbistan
Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Feryat Sorkut, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Sinan
Sert, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Aşık, Büyükşehir Belediyesi Kuzey İlçeler
Koordinatörü Ali Mazhar Türk, Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü
Ayhan Özcan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları,
ziraat mühendisleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen organizasyonda
saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından katılımcılara hitaben
konuşan ilk isim Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut oldu.
Elbistan kayısısının
Avrupa Birliği tarafından tescillenen Malatya kayısısı bölgesine dahil olduğunu
dile getiren Başkan Bulut, “Kayısı, Malatya merkez olmak üzere bu yıl coğrafi
işaret belgesi ile tescillendi. Bu tescil bölgesinde Elazığ’ın Baskil, Sivas’ın
Gürün ve Kahramanmaraş’ın da Elbistan ilçeleri bu coğrafi tescilin içerisine
girdi. Dünya, internete girdiği zaman Malatya, Elbistan, Baskil ve Gürün
kayısısını görecek. Bizim bölgede 10 çeşit kayısı var. Teknolojiyi
geliştirirsek kayısı üretiminde daha başarılı oluruz. Elbistan’a bir kayısı
festivali yakışır. Festivalle, Elbistan kayısını tanıtmak istiyoruz.
Katıldığınız için teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra mikrofona
davet edilen Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bozkurt ise,
Elbistan’da 1 milyon 100 bin kayısı ağacı bulunduğunun bilgisini verdi.
Kayısının, Anadolu’ya gelişiyle ilgili tarihi bilgiler de aktaran Bozkurt,
şöyle konuştu:
“Kayısının anavatanı, Orta Asya ve Çin’dir.
Kayısı, buradan dünyaya yayılmıştır. Anadolu’ya da yaklaşık 2 bin yıl önce
gelmiştir. Kayısı üretiminin en yoğun olduğu ülkeler arasında Türkiye’miz
1.sıradadır. Elbistan’ımızda genellikle kuru kayısı üretimi vardır. Elbistan
ilçemizde kayısı yetiştiriciliği alanında 1 milyon 109 bin adet ağacımız var.
Bunun 5 bin adedi meyve vermiyor. Diğerlerinden ekonomik anlamda ürün elde
ediyoruz. Elbistan ilçesindeki üretim miktarımız, 40 bin yaş kayısıdır. Bunu
kuruya çevirdiğimizde yaklaşık 10 bin kuru kayısı elde ediyoruz. Kayısı, nazik
bir bitki, Erken sürgün yaptığı için sonbaharda ve ilkbahardaki donlardan zarar
görmektedir. Kayısı yetiştiriciliğinde yer seçimi bu nedenle çok önemlidir.”
Bozkurt, çiftçilere
organik ve iyi tarım uygulamalarından faydalanarak daha iyi ürün ve daha fazla
kazanç elde edebileceklerini de sözlerine ekledi.
Programın son konuşmasını yapan Elbistan
Kaymakamı Tuncay Akkoyun da, kayısının, çok fazla emek ve zahmet isteyen bir
ürün olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de her bölgenin
kendisine has bir ürünü olduğunu belirten Kaymakam Akkoyun, “Ülkemiz, Anadolu,
doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine verimli bir coğrafya. Ege’de incir,
Karadeniz’de çayı, fındığı, Güney’de portakalı, muzu, Güneydoğu’da karpuzu,
Orta Anadolu’da elması, burada da kayısı ile bölgelere has ürünleri, gayretle
ve birçok imkânsızlıklara rağmen ürünlerini yetiştiriyorlar. Devletimiz, bu
süreçte çiftçilerimize büyük imkânlar sunuyor. Ben Elazığ Baskil’liyim. 10
yaşlarında, ağacın sulanmasından, çapalanmasına, çekirdeğin çıkarılmasından
islim yapılmasında ben de çalıştım. Sizlerin bu süreçte nasıl meşakkatli bir
çalışma içerisinde olduğunuzu bizzat bilirim. İnşallah emekleriniz zayi olmaz.
Gayretiniz daim olsun inşallah. Hepinize bol ve bereketli hasatlar diliyorum.
Çiftçilerimizin yüzü gülünce bizim de yüzümüz gülüyor. Sizlerin, alın terinizin
karşılığını alınca nasıl sevindiğinizi ben de biliyorum. İnşallah bu hasat
günü, bereket için, çiftçilerimizin daha fazla kazanması için bir vesile olur.
Bir başlangıç olur. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar, çevredeki
bahçelerden toplanan kayısılarla oluşturulan standı gezdi. Program sonunda
katılımcılara, Yemek ikramı ve kayısı hediye edildi.