Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Kuraklık sigortası, çiftçinin can simidi oldu.

Kuraklık sigortası, çiftçinin can simidi oldu.

Kuraklık sigortası, çiftçinin can simidi oldu Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) çerçevesinde, buğdayda bu yıl ilk kez hayata geçirilen Kuraklık Verim Sigortası, Elbistan çiftçisinin can simidi oldu.

Elbistan’da Kuraklık Verim Sigortası kapsamında şuana kadar 1000’den fazla çiftçiye 3 milyon TL hasar ödemesi yapıldığı bildirildi.

 Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, son yıllarda kuraklık nedeniyle zor durumda kalan çiftçinin Kuraklık Verim Sigortası ile bir nebze de olsa yüzünün güldüğünü söyledi. TARSİM, 11 yıldır tarım sektörünün afetler karşısında korunması bakımından büyük bir görev üstleniyor. 2006 yılından buyana tarım sigortalarında kapsama alınan riskler ve ürünler yıldan yıla genişletilse de bugüne kadar tarım sigortalarında kuraklık gibi çok önemli riskin kapsamda olmaması, çiftçi açısından en büyük sorunların başında geliyordu. Buğday tarlasını sigorta yaptırıp prim ödediği halde kuraklık yaşaması durumunda herhangi bir tazminat alamayan çiftçinin mağduriyeti, Kuraklık Verim Sigortası ile giderildi. Pilot bölge seçilen Elbistan’da özellikle kıraç arazilerde sonbahar yağışlarının yeterli olmaması nedeniyle çimlenme tam anlamıyla sağlanamadı. Daha önceki yıllarda da kuraklıkla boğuşan ve yüzde 50’ye yakın rekolte kaybı yaşayan Elbistan çiftçisi, 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle bu zararını kuraklık sigortası yaptırarak karşılama yöntemini seçti. Toplam sigorta priminin yüzde 60’ının da devlet tarafından karşılandığı Kuraklık Verim Sigortası yaptıran çiftçilerin tamamına yakını, ürünlerindeki verim kaybı yüzde 30’un üstünde gerçekleştiği için hasar ödemelerini almaya başladı. Bankalar üzerinden peyderpey yapılan hasar ödemelerinden bu güne kadar Elbistanlı 1000’den fazla çiftçinin yararlandığı öğrenildi. Çiftçilere, Kuraklık Verim Sigortası kapsamında ödenen rakamın ise 3 milyon TL’ye ulaştığı belirtildi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, sigorta kapsamında ilçe genelindeki kıraç arazilerde verim ortalamasının dekara 350 kilogram olarak belirlendiğini hatırlattı. Yapılan hasar tespitlerinde Elbistan’da sigorta ettirilen arazilerdeki verim oranının dekara 145 kilogramda kaldığını ifade eden Başkan Bulut, aradaki 205 kilogramlık kayıp miktarının TARSİM tarafından çiftçilere ödenmesine başladığını bildirdi.

Başkan Bulut, şu bilgileri aktardı: “Çiftçilerin son yıllarda Kuraklık Verim Sigortası kapsamında TARSİM tarafından bizim bölgemizde Elbistan girdi. Çiftçimiz Kuraklık Verim Sigortası yaptırdıysa dekar başına 205 kilogram buğdaya göre 80 kuruştan para alabilecekler. 100 dekar bir yerin sigortasını yaptırdıysa çiftçimizin eline 16 bin liranın üzerinde bir para geçecek. Sigorta paraları da hesaplarına yattı. Bahçelerdeki sigorta primi çok yüksekti. Buğdayda biraz daha düşük oldu. 100 dekar yer için 700-800 lira gibi prim ödedi çiftçimiz.

” Çiftçilere yeni sezon için mutlaka sigorta yaptırmaları tavsiyesinde bulunan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Elbistan bölgesini, dekara 350 kilogram alabilir olarak belirlemiş. Tabii sigortadan faydalanabilmek için verimin dekara 245 kilogramın altına düşmesi şartı vardı. Yapılan hasar tespitlerine göre bizim burası 145 kilograma düşmüş. Aradaki 205 kilogramı da devlet ödüyor. TARSİM’in de böyle bir faydası var. Çiftçilerimiz, çekinmeden kuraklık sigortası yaptırsın” şeklinde konuştu.

 Kuraklık Verim Sigortası nedir? Kuraklık Verim Sigortası, kuru tarım alanlarında kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış nedeniyle ilçe ortalama veriminin belirlenmiş olan eşik değerinin altına düşmesi halinde hasar ödemesi yapılmasını öngörüyor. Tek başına bir sigorta paketi olan kuraklık verim sigortası, kapsamındaki risklerin herhangi biri gerçekleştiği zaman ilçe ortalamasının altına düşmesi halinde hasar ödemesi yapıyor. Kuraklık verim sigortasından yararlanmak için çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kuru tarım kaydı olması lazım. Kuraklık verim sigortasında tek tek parseller baz alınmayacak. Önce o ilçeyi temsil edecek yerleşim alanları belirlendikten sonra o bölgelerin verim ortalaması alınacak. Belirlenen rakam, ilçenin ortalaması olacak. Verim kaybı, ortalamayı tutarsa hasar ödemesi yapılacak. İlçe bazlı kuraklık verim sigortasında hasar ihbarına gerek görülmeyecek.

 Bu uygulamada, ilçeye bağlı köylerin verimlerini yansıtacağı belirlenen referans parsellerde, arazi gözlemleri ve sayımlar gerçekleştirildikten sonra temin edilen ürün numunelerinin incelenmesi ve hesaplamalar yapılması suretiyle, ilçenin gerçekleşen ortalama verim değeri belirleniyor. Gerçekleşen ortalama verim değerinin, ilçenin eşik verim değerinin altında kaldığının tespit edilmesi halinde ise ilçenin tüm köylerinde ürün hasadının tamamlanmasını takiben 30 gün içinde, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası yaptıran tüm üreticilere hasar ödemesi yapılıyor.