Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Tüm ağaçları don vurdu bölgede hiç meyve kalmadı"

Tüm ağaçları don vurdu bölgede hiç meyve kalmadı"

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut son günlerde etkili olan soğuk hava nedeni ile bölgedeki bütün meyve ağaçlarını don vurduğunu belirterek, “bölgede hiç meyve kalmadı” dedi.

Başkan Mehmet Ali Bulut, meyve ağaçlarının tamamının dondan etkilendiğini belirtirken, bahar aylarında yaşanan kuraklık nedeni ile de, kıraç alanlardaki hububatın yandığını, dolayısı ile bu yıl çiftçi için “kara yıl” olacağını söyledi.

Tarım alanlarında yaptığı incelemenin ardından açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut; “Elbistan'da bir meyve kalmadı. Elma, erik, kayısı, dalbastı, kiraz. İnanın ki yiyecek kadar kalmadı. Nisan ayı başındaki soğuklarda Yüzde 60, yüzde 70 zarar vardı. Biz dedik ki yüzde 30 kalır. Yüksek yerlerde yüksek rakımlarda kalmıştı. Son günlerde havanın tekrar sıfırın altına düştüğü bölgelerde de hiç kalmadı. 1milyon 200 bin kayısı Zaten gitti. Elmalar da sonradan çiçek açtığı için son soğuklarda onlarda da hiçbir meyve kalmadı. Üreticilerin yüzde 50’si gibi sigorta TARSİM yaptıranlar var. Çiftçilerimiz masraflarının bir kısmını TARSİM’den alırlar. Sigorta yaptırmayanların hiçbir yaptırımı yok. Daha önce devlet bu tür durumlarda çiftçiye ödeme yapardı ama o dönem bitti. Artık sigorta yaptırmayanın yapacağı pek bir şey kalmadı. TARSİM artık hububatı da kapsıyor. Maalesef bu yıl havalara aldanılıp hububatta da sigorta ihmal edildi” dedi.

Hububatı da kuraklık vurdu

Elbistan Ovası’ndaki kıraç tarım alanlarının kuraklıktan etkilendiğini belirten Mehmet Ali Bulut, birkaç gün içerisinde yağış olmaz ise hububat tamamen yanacak dedi.

Bulut, yaptığı açıklamada; “ Biliyorsunuz sonbaharda aralıklarla yağan yağışlardan dolayı hububat çimlendi. Fakat, bahar yağmurlarının yağmamasından dolayı hububat yanmak üzere. Sulu tarımda sorun yok ama, kıraç arazilerdeki hububat kurumak üzere. Kuruma köklerden başlamış bile. İnşallah birkaç gün içerisinde yağış olur da hububat kendisini toparlar. Aksi halde çiftçiyi kara günler bekleyecek. Elbistan'da 600 bin dekara yakın hububat ekimimiz var. 600 bin dekar araziden de biz 200 bin ton civarında hububat tahminlerimiz vardı, normal yağışlar olsa. Bu saatten sonra bütün beklentiler hayal gibi kaldı” diye konuştu.