Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Ziraat Odası’ndan vekillere ‘dert’ dosyası

Ziraat Odası’ndan vekillere ‘dert’ dosyası

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, başta kuraklık sigortası ve barajlar konusu olmak üzere Elbistan’ın tarımla ilgili olarak hazırladıkları dosyayı, hem iktidar hem de muhalefet partilerinin milletvekillerine iletti.

Ankara’daki ziyaretlerinin ardından değerlendirme yapan Başkan Bulut, TARSİM’in kuraklık tespiti için yöntem değişikliğine gitmesi gerektiğindeki görüşlerini milletvekillerine anlattıklarını kaydederek, “İzmir’deki şirketin, bilgisayarın başından konum atmasıyla kuraklık tespiti yapılmaz” dedi. Elbistan Ovası’nı sulayacak baraj projelerinin uzun yıllardır hayata geçirilmemesine tepki gösteren Başkan Bulut, “Elbistan Ovası’na barajlardan su verin, Rusya’dan ithal edilecek 1 milyon ton buğdayı biz üretiriz” ifadesini kullandı. 

 İlk olarak TARSİM’den kuraklık sigortası yaptırıp mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorunlarını dile getirdiklerini anlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Elbistan çiftçisinin sorunları belli. Biz, bunları siyasilere iletiyoruz. Hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerimiz ile görüştük. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mahir Ünal Bey’e de sorunları ilettik. Dertlerimizi anlattık. Sıkıntılarımızı anlattık. Bizim feryadımızı duymaları lazım.

 TARSİM’le olan sıkıntıya gelince. Elbistan’ın konumu değişik. Elbistan, küçük bir ilçe değil. Elbistan’ın bir ucu ile diğer ucu 80 kilometre. Gaziantep’le Kahramanmaraş’ın arası da 80 kilometre. İller arası kadar bizim mahallelerimizin arası var. Elbistan’da rakım farkı da çok fazla. Bin 100 rakım da var, bin 600 rakım da. Bunları dile getirdik. Dosya halinde de sunduk. İnşallah yeni yıla köy köy alınmasını istiyoruz. TARSİM, eksper sıkıntısı yaşayacağını dile getiriyor. Ağaçlarda parsel başı geliyor da buğdayda neden gelmesin. Kuraklık tespiti yapılacak arazinin konumu İzmir’deki bir şirket tarafından belirleniyor. Konumun düştüğü yer ise şansa kalmış. Oradaki şirket, Elbistan’ı ne bilsin. Elbistan’ın arazi yapısını nereden bilecek? Bu yanlış bir uygulama. Bu durum çiftçiyi zor duruma sokuyor. Biz, bölgesel bir çalışma istiyoruz. İzmir’den konum atmayla bu iş olmaz. Köy köy birleştirilsin istiyoruz. Bunu, ziyaret ettiğimiz hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerimize anlattık” dedi.

 Elbistan Ovası’nın çok sayıda akarsuyla çevrili olmasına rağmen ‘su fakiri’ olduğunu dile getiren Başkan Bulut, “Baraj projeleri çizileli 60-70 sene olmuş. Çağ atlayan, ilerleyen, süper güç olmaya çalışan bir ülke Elbistan Ovası’na bir baraj suyu akıtamaz mı?” sorusunu sordu.

 Çiftçiler olarak üretimden yana olduklarını her zaman söylediklerinin altını çizen Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, çiftçinin önünün açılmasını isteyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rusya’dan 1 milyon 200 bin ton buğday getiriyorduk. Şuanda Rusya ihracatı durdurdu. Biz, üretelim diyoruz ama üretimin önü kesiliyor. Üretimimizin önü açılsın. Bu bölgede barajlarımızı yapın. 1 milyon buğday ithal edeceğiz. Elbistan’daki barajlarımızı yapın o buğdayı Elbistan’da üretirim. Kıraç arazi ile sulu arazi arasında 10 kat fark var. Sulu tarım da dönüme 1 ton buğday alıyorum. 600 bin dönüm arazimiz var. Bunun hesabını yapın. Açın önümüzü, üretelim. Gelsinler anlaşma yapalım. 600 bin dönüm sulu tarıma geçsin, 1 milyon ton buğdayı üreteyim.

” ‘Kuraklık bizim kaderimiz mi?’ diyen Başkan Bulut, “Havadan bakan adam, Elbistan’da kıraç arazi yok der. Ama biz, bir dönüm yer sulayamıyoruz. Elbistan Ovasına barajlardan bir damla su akmamış bir kolum kesilmiş, pancarı özelleştirmişsin bir kolumu kesmişsin. Baraj projeleri çizileli 60-70 sene olmuş. Çağ atlayan, ilerleyen, süper güç olmaya çalışan bir ülke Elbistan Ovası’na bir baraj suyu akıtamaz mı? Ülkemin çağ atlamasını isterim ama bana yansıyan da bir şey yok. Kimse kusura bakmasın. Bana istikrar sağlamazsan ben ne ile üreteyim. Tarım politikasının sağlam olması lazım. Biz bu ülke için varız. Çiftçi, hiçbir zaman hiçbir şekilde haram diye düşünmemiştir. Ne kadar fazla üretirsem gelir o kadar fazla olur diye mücadele etmiştir. Hâlâ da gece gündüz demeden çalışıyor” şeklinde konuştu.