Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Başkan Bulut: “Geçici çözümler soruna çare olmaz”

Başkan Bulut: “Geçici çözümler soruna çare olmaz”

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, başta gıda ürünleri olmak üzere temel tüketim ürünlerindeki indirimin, ancak mazot, gübre, elektrikten kaynaklı maliyetin düşmesi ile sağlanabileceğini söyledi.

Son gelişmelerle vazgeçilmezliği bir kez daha anlaşılan tarıma destek verilmesi ve Elbistan’dan başlayarak ülke genelinde sulanabilir arazilerin artması gerektiğine vurgu yapan Başkan Bulut, “Geçici çözümlerle bu soruna çare bulunmaz” ifadesini kullandı.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Tarım Kredi Kooperatif Marketlerindeki indirimi tarım sektörü üzerinden değerlendirdi.

Mazot, gübre, elektrik ve ilaç gibi maliyetlerde enflasyonun yüzde 100’ün üzerine çıkmasının, gıda ve tarım ürünlerinin fiyatına yansıdığını anımsatan Başkan Bulut, kalıcı indirimin yolunu şu şekilde dile getirdi:

“Tarım Kredi Marketlerinde gıda ve temel tüketim maddelerinde düşüş olacağı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı. Vatandaş bunun üzerine Tarım Kredi marketlerine yöneldi. Bazı temel gıda ürünlerinde düşüş görüldü. Bazı ürünlerde indirim yapılmazken bazı ürünlerde ise kısmi düşüş yaşandı. Sebzede hiç düşüş yok, süt ürünlerinde kayda değer düşüş yok. Çiftçinin köylünün girdileri olan mazot, gübre, elektrik, ilaçta düşüş olursa çiftçilerimiz ucuz üretim yaptığı zaman Tarım Marketlerde değil tüm marketlerde ne kadar gıda ürünü varsa düşer.

Çiftçimiz bir ay sonra hububat ekimine başlayacak gübre, mazot ve tohum alacak indirim yapılması gerekenler çiftçinin girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi geçen yıl olduğu gibi bu yılda ekim esnasında gübre alamayacak çiftçilerimiz olacak önce tarladan başlayarak üretim maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor.”

Elbistan’da bitmeyen ya da başlamayan sulama projelerinden yola çıkarak ülke genelinde sulu tarıma geçilmesinin elde edilen rekolteyi 5 kat arttıracağına değinen Başkan Bulut, “Devletimiz toprak ile suyu buluşturursa kırsal kesimden aldığımız ürünün beş katını alırız bu da tarım ürünlerinin fiyatlarının düşmesine yansır yoksa geçici olarak tarım marketlerde tarım ürünlerini düşürdük diye geçici olarak fiyat düşürmenin tarım ürünlerinin düşmesine vesile olmaz.

Devletimiz mazottan özel tüketim vergisi alıyor. Çiftçi bu seferde ister istemez pahalı üretmek zorunda kalıyor. Çiftçinin ürettiği maliyet kadar nakliye biniyor nasıl düşüreceksiniz tarım ürünlerinin fiyatlarını. Tarım kanununun 21. Maddesinde ‘Milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir’ deniliyor. Çiftçinin anayasal hakkı olan desteklemeler verilmiyor” ifadelerini kulandı.

‘Tarım risklerle dolu bir meslek’ diyen Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Coğrafi olumsuzlukların hepsinden etkileniyor. Zirai dondan, selden, doludan, aşırı sıcaklardan tümünden etkilenen bir meslektir. 30 yıl önce ülkemiz tarımda kendine yeten yedi ülkeden biriydi şuanda ise tarım ürünlerinin çoğunu ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunun sebebi ise nüfusumuzun artması, milyonlarca mülteciyi ve ülkemize gelen turistleri beslemek zorundayız.

Devletimiz tarımda üretimi artırmak zorunda ülkemizde kurak bölge kalmaması lazım gölet ve barajları bir an önce yaparak çiftçimizin hizmetine verilmesi lazım çünkü kırsalda yoğun bir şekilde göç veriliyor. Kurak bölgelerde üretim azalıyor. Kırsal kesimdeki göçün önlenmesi için devletimiz önlemleri alması gerekir. İthal eden ülke değil ihraç eden ülke olmamız gerekir” diye konuştu.

Çiftçilerin gücünün tükeneceği bir noktaya gittiğinin altını çizen Başkan Bulut, “Tarım her ülkenin sigortasıdır. Çiftçiler olarak şartlar ne olursa olsun inadına üretmek istiyoruz. Çiftçilerinde belli oranda gücü var. Nereye kadar gidebiliriz? Gittiği kadar üreteceğiz. Biz tarımımızı Rusya’nın, Ukrayna’nın kaderine bağlarsak önümüzdeki yıllarda daha tehlikeli daha sıkıntılı tarımla ilgili devletimiz zor durumda kalabilir. Türkiye olarak en az 25 milyon ton hububat üretmemiz gerekiyor. Tarımdan gençlerimiz kaçıyor. Çünkü tarımda emeğinin karşılığını alamadığı için kendine bir çare arıyor. Yaşlılarımızda tarımı istedikleri gibi üretemez durumdalar. Devletimiz tarafından gereken tüm desteklerin çiftçilerimizin hizmetine sunarak inadına üretim yapmak istiyoruz, yeter ki devletimiz çiftçimizin yanında olsun” değerlendirmesinde bulundu.