Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Başkan Bulut’tan buğdayda taban fiyat açıklaması

Başkan Bulut’tan buğdayda taban fiyat açıklaması


 Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), müdahale alım fiyatını üretici maliyetlerini, ithalat ve dünya fiyatlarını gözeterek açıklaması gerektiğini söyledi.

Çiftçinin, maliyetler karşısında üretim yapmakta zorlandığını belirten Başkan Bulut, “Dünya buğday fiyatları ise ortalama 476 dolar seviyelerindedir. Yani bugünlerde işlem gören dolar kuruna göre FOB dünya fiyatları yaklaşık ton başına 7 bin 800 lira seviyesindedir. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşının dışında dünyada üretici ülkelerin ihracata getirdiği kısıtlamalar hububatta spekülasyona davetiye çıkarmaktadır” dedi.

TMO’nun bu açıdan stratejik bir konumda olduğunu belirten Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Üreticiyi memnun edecek bir fiyat politikasıyla hububat alımı yapamazsa piyasayı regüle edecek güvenlik stoku oluşturamayacaktır. Bu dönemde güvenlik stokunu ithalatla karşılama imkânı azalmıştır. TMO’nun alım politikasında hata yapma lüksü yoktur. Aksi takdirde sektörde spekülasyona davetiye çıkarmış olur, stokçuluk yapmak isteyenlere de gün doğar. Bu fırsatçılar stoklayacakları buğday nedeniyle halkın ekmeğinin fiyatıyla oynayabilirler. Un ve makarna üretimimiz ve ihracatımız da düşebilir” ifadelerini kullandı.

 

Girdi fiyatlarına da değinen Başkan Bulut, “ Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 99,7, zirai ilaç fiyatları ise yüzde 88,2 ile 140 arası oranlarda artış gösterdi” hatırlatmasında bulundu.

Girdi fiyatlarının, enflasyonun yaklaşık 3 katı olduğunun altını çizen Başkan Bulut, şöyle devam etti:

“Girdiler makul fiyatlardan üreticilere ulaştırılmalı, üretimin sürdürülebilirliğinin çok önem kazandığı bugünlerde üreticilerin üretimden kopması veya az üretmesi önlenmelidir. Üreticilerimiz girdi maliyetlerinin yüksekliği dışında kuraklık, don, dolu, aşırı yağış, sel, hortum gibi doğal afetlere yoğun bir şekilde maruz kalarak açık alanda üretim yapmaya çalışıyorlar. Üreticilerimize moral vermek, üretimde kalmalarını sağlamak veya az üretmelerini önlemek için girdiler makul fiyatlardan üreticilere ulaştırılmalı,