Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Başkan Bulut: “Tarımda acilen üretim seferberliği ilan edilmeli”

Başkan Bulut: “Tarımda acilen üretim seferberliği ilan edilmeli”

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, ithalatla ülkeyi doyurma imkanının kalmadığını belirterek, “Tarımda acilen üretim seferberliği ilan edilmeli” diye konuştu. 19 Nisan 2022 Salı

Raflarda ucuzluğu sağlamanın yolunun üretimden geçtiğini dile getiren Başkan Bulut, “Üretiminin artmasının yolu da mazot, gübre, yem, elektrik ve zirai ilaç fiyatlarının düşmesiyle olur” dedi. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, üretim ve girdi maliyetlerine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.

 Türkiye’de en önemli gündem maddesinin üretim olması gerekirken kurdaki artışın konuşulduğunu ifade eden Başkan Bulut, “Türkiye’de herkes kur arttı, kur düştü bunu konuşuyor. Üretimi kimse konuşmuyor. Gıda üretimini artıramazsak, yaşadığımız krizler nasıl aşılacak kimse bunu konuşmuyor. Bu ülke üretime odaklanmalı, imkânlarını üretim için seferber etmelidir. Buradan çıkış için başka bir yol yoktur” ifadelerini kullandı. Başkan Bulut, şöyle devam etti:

“İthalatla ülkeyi doyurma imkânı kalmadı. Acilen tarımda üretim seferberliği ilan edilmelidir. Tarımsal üretimi artırmak için doğru bir strateji izleyerek çiftçiye gerekli destekler verilmeli, yeterince üretmesi sağlanmalıdır. Üretici fiyat artışlarının nedeni, mazot gübre elektrik tohum ilaç ve yem fiyatlarındaki anormal artışlardır. Üretici maliyetleri düşürülmeden raflara ucuzluk gelmez. Üründeki fiyat artışlarına rağmen çiftçi zor durumdadır. Çiftçiye verilecek destek, aynı zamanda tüketiciye verilecek destektir. Tüketicilerin, üretici maliyetleri düşürülmeden ucuz gıdaya erişme imkânı kalmadı. Çiftçimizi destekleyerek, moralini yüksek tutmalıyız. Yoksa üretimden kopar.”

 Çiftçinin kullandığı mazotun fiyatının son bir yılda yüzde 249 oranında arttığını dile getiren Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Tarımsal üretimin olmazsa olmazı mazottur. Mazot fiyatı aylık yüzde 38,5 oranında, son bir yılda ise yüzde 249 oranında arttı. Tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için çiftçimizin kullandığı mazottan vergi alınmamalıdır. Mazotun ucuzlaması gıda krizinin yaşandığı bu dönemde üretimin artmasına ciddi manada katkı sağlar.

 Geçen yılın Mart ayına göre ise son bir yılda, üre gübresi yüzde 344, amonyum sülfat gübresi yüzde 311, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 291, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 249, DAP gübresi ise yüzde 233 oranında yükseldi. Rusya Ukrayna savaşı ve dövizdeki yüzde 7’lik artışı bahane ederek, gübre fiyatlarına bir ayda yüzde 55’e varan oranlarda zam yapmak fırsatçılıktan başka bir şey değildir. Hala üst gübresini atamayan, yeni ekilen veya ekilecek ürünler için gübre satın almayı bekleyen çiftçimiz, üretim sezonunun başından itibaren hayal kırıklığı yaşıyor.

 Bu durum karşısında üreticilerimiz üretim planlarını değiştirerek gübre kullanmamaya veya daha az gübre isteyen ürünlere yönelmektedir. Türk çiftçisini gübrede aylık yüzde 55, yıllık yüzde 344 oranında fiyat artışına mahkûm etmek ülke tarımına, ekonomisine, üreticisine ve tüketicisine ihanettir. Savaş ve döviz artışlarının daha fazla artacağı beklentisine prim yaptırarak fiyatları yükseltenler denetlenmeli, çiftçinin sırtından aşırı kârlarla para kazanmanın önü kesilmelidir. 28 Şubat’ta tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesine rağmen, üreticilerimiz geçen yılın aynı ayına göre elektriği yüzde 103 oranında daha zamlı kullanmaktadır. Acilen elektrikte uygulanmakta olan yüzde 8 KDV oranı artan maliyetler karşısında ezilen çiftçi için yüzde 1’e indirilmelidir. Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede ciddi bir indirim yapılmalıdır. Yem fiyatlarına destek verilmelidir.

Üreticimizin verim kaybı yaşamaması, bu ürünlere erişimin sağlanabilmesi için zirai ilaç fiyatlarda indirim sağlanmalı, yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e indirilmelidir. Ayrıca, hali hazırda yüzde 8 KDV uygulamasına tabi olan; zirai traktörler, biçerdöverler ve çeşitli tarım makinelerindeki KDV oranları da yüzde 1’e düşürülmelidir” ifadelerini kullandı