Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Başkan Bulut, doğal afetlerin belini büktüğü çiftçi için taleplerini açıkladı.

Başkan Bulut, doğal afetlerin belini büktüğü çiftçi için taleplerini açıkladı.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, kuraklık ve zirai don gibi doğal afetlerin, ayakta kalma mücadelesi veren çiftçinin belini daha da büktüğünü belirterek yeni bir destek paketi talebinde bulundu. 31 Mayıs 2021 Çiftçilerin boğuştuğu doğal afetler nedeniyle harcadığı emeğin, döktüğü alın terinin, kullandığı tohumun, attığı gübrenin ve ilacın karşılığını almasına engel teşkil ettiğini hatırlatan Başkan Bulut, “Bu mağduriyetin telafi edilmesi için 2008 yılında olduğu gibi, bu yılda da kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına nakdi hibe kuraklık desteği verilmeli” dedi. Hububat üretiminde Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere diğer bölgelerde büyük sıkıntılar yaşandığını ifade eden Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Kuraklık döneminde bireysel basınçlı sulama sisteminin öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurguladı.

Elbistan ovasına barajlardan akacak suyun bu anlamda çiftçinin derdinin dermanı olacağının altını çizen Başkan Bulut,  kuraklıktan etkilenen çiftçiler adına talep ve beklentilerini de şu şekilde sıraladı:

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 200 TL nakdi hibe kuraklık desteği verilmelidir.

Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan kredi borçları uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir.

 Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin borçlarından dolayı elektrikleri kesilmemeli ve sulama ücretleri ile elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli,

 Tarımsal abone grubunda elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilmelidir.

Kuraklıktan zarar gören çiftçilere hibe tohumluk dağıtımı yapılmalı, fide ve fidan desteği verilmelidir.

 Kuraklıktan zarar gören üreticilerden bu yıl için sulama ücreti alınmamalıdır.

Elektrik ve sulama borçları nedeniyle desteklere bloke konulmasına son verilmeli, borçlar uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir.

Yapılandırılan üretici borçları faizsiz ertelemeye dâhil edilmelidir.

Kuraklık yaşayan çiftçilere faizsiz kredi kullandırılmalıdır. Gübre başta olmak üzere girdilere verilen destek arttırılmalıdır.

2021 yılı destek ödemeleri bir an önce verilerek kuraklıktan zarar gören üreticilere bunların can suyu olması sağlanmalıdır.

Üreticilerimizin BAĞ-KUR prim borçları uzun vadeyle faizsiz ertelenmeli ve yüksek olan BAĞ-KUR primleri düşürülmelidir.

Yüksek olan TARSİM sigorta primleri düşürülmeli, devlet desteği arttırılmalıdır. Hazine arazilerini eken ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan üreticilerinde desteklerden yararlanması sağlanmalıdır. Kurak şartlara uygun ürün çeşitlerinin yaygınlaştırılması ve daha fazla desteklenmesi sağlanmalıdır.”