Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Bulut: “Köylüyü, köyünde kazandıracak projelerin yanındayız”

Bulut: “Köylüyü, köyünde kazandıracak projelerin yanındayız”

“Köylüyü, köyünde kazandıracak projelerin yanındayız” Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın açıkladığı köyüne geri dönen çiftçi ailelere damızlık koyun verilmesi projesini önemsediklerini belirtti.

Söz konusu projenin, yıllardır dile getirdikleri bir konu olduklarını hatırlatan Başkan Bulut, “Köylünün köyünde üretim yapmasının önünü açacak ve köylüyü kalkındıracak projeleri destekliyoruz” dedi.

Köylünün köyünde tutulmaması halinde özellikle hayvancılığın büyük holdinglerin yaptığı bir iş haline dönüşeceğini savunan Başkan Bulut, “Genç çiftçilerin önünü açacak projelere önem verilirse hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanır” ifadelerini kullandı.

 Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın, 'Köyden şehre gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol' projesiyle ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Projeyle ilgili olarak Bakan Fakıbaba’nın açıklaması haricinde detaylı bir bilgi bulunmadığını hatırlatan Başkan Bulut, köylüyü köyünde tutmanın ve üretimi arttırmanın yolunun bu tür projelerden geçtiğini söyledi.

Projenin detaylarının önümüzdeki günlerde belli olacağını anlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Eşref Fakıbaba, köyden şehre gidişi önlemeyi ve köye geri dönüş sağlamayı amaçlayan bir projeyle ilgili açıklama yaptı. Şehirden köye dönen her bir aileye 300 tane damızlık koyun verileceğini; 300 damızlık koyunu alanlara ayrıca asgari ücret ödeneceğini ve sigortasının da yapılacağını söyledi. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onunda karşılanacağını ve sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alınacağını açıkladı. Bu bilgiler ışığında bile değerlendirdiğimizde gerçek anlamda uygulanması halinde Türkiye’de hayvancılığı eski günlerine döndürecek bir çalışma olarak görüyoruz” dedi.

 Elbistan’da 15-20 yıl öncesine kadar 200 bin baş koyun-keçi bulunduğunu hatırlatan Başkan Bulut, “Fazla uzağa gitmeden sadece Elbistan’ı baz aldığımızda 15-20 yıl önce her köyde çok sayıda sürü yer alırdı. Elbistan’daki küçükbaş hayvan varlığı 200 binler seviyesindeydi. Bugüne kadar gelen süreçte ise bu sayı 70 bine kadar düştü. Bu projeden hakiki olarak üretim yapacak, genç çiftçiler yararlanırsa Elbistan’da yine aynı hayvan varlığına kısa sürede ulaşılır. Tabi, bunun bir zincirleme etkisi olacak. Hayvan sayısı artacak, et ithal etmeyeceğiz. İstihdam artacak. Süt üretimi artacak. Meralarımız ve yaylalarımız eskisi gibi değerlenecek. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Yem bitkisi ekimi artacak. Yani sadece koyunu alan değil, etrafındaki kişiler de kazanacak” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ülkelerden biriyken ithale başlayan bir ülke konumuna geldiğini belirten Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, şöyle konuştu:

“Çok değil, 5-10 sene önce kendi kendimize yeten bir ülkeydik. Hayvancılıkta ve tarımda üretimimiz bize yetiyordu. Gelinen noktada ise et ve tarım ürünü ithal ediyoruz. Bunun yanlış olduğunu defalarca dile getirdik. Köylüyü destekleyerek köyünde tutmamız gerektiğini anlattık. Şimdi üretimin önü açılmak isteniyor. Sayın Bakan’ın anlattığı bu proje üretim için çok önemli. Tabii geçmişteki tecrübelerden ders alarak gerçekten üretici olacak kişilere bu hayvanlar verilmeli. Devletimiz bu hayvanların takibini iyi yapmalı. Gençlere öncelik verilmeli. Kahve köşesinde oturan, köyünde yapacak bir şey bulamadığı için şehre gelip asgari ücretle çalışmak zorunda kalan gençlerimiz var. Bunların önünün açılması lazım.

İlerleyen günlerde projenin detaylarının belli olacağını düşünüyoruz. İnşallah, ayakları yere basan bir projele olur. Biz, köylüyü, çiftçiyi ön planda tutan ve çiftçinin kazanmasını amaçlayan her tür projeye destek veririz.”