Elbistan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Elbistan Ziraat Odası > Haberler > Elbistan, kuraklık sigortasında Türkiye 1.’si oldu

Elbistan, kuraklık sigortasında Türkiye 1.’si oldu

Elbistan, kuraklık sigortasında Türkiye 1.’si oldu Tarım Sigortaları Havuzu A.Ş. (TARSİM) Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, Kuraklık Verim Sigortası’nda poliçelendirme oranına göre Elbistan’ın Türkiye 1.’si olduğunu söyledi.

 Elbistan Ziraat Odası tarafından TARSİM kapsamındaki İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası ile meyve ağaçları poliçelerine ilişkin olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Tarım Sigortaları Havuzu A.Ş. (TARSİM) Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ayhan Özcan, sigorta acentelerinin temsilcileri, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, buğdaydan sonra arpa ve çavdarın da İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamına alındığını hatırlatarak şunları söyledi:

“TARSİM’de önceden sadece bahçe ile ilgili sigorta yapılıyordu. Geçtiğimiz yıl TARSİM tarafından başlatılan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nın kapsamına buğdayın yanı sıra 2018 yılı itibariyle arpa ve çavdar da dahil edildi. Geçtiğimiz yıl ilçemizde kuraklık nedeniyle mağdur olan çok sayıda çiftçimiz, düşük primlerle ürününü sigortalattığı için zarar görmedi. Bu yıl arpa eken çiftçilerimiz de bu imkandan yararlanacak. Kuraklık Verim Sigortası’nda prim düşük. Geçen sene en büyük parayı Elbistan aldı. Az yaptırdığımız halde büyük paralar aldık. Geçen sene Elbistan’ın tamamında kuraklık sigortası yaptırsaydık; bunun 3 katı para alırdık. Geçen sene vatandaş biraz sıcak bakmadı. Yeni olduğu için. Bu yıl kapsamı daha da genişledi. Tüm çiftçilerimiz üreterek kazanmak istiyor. Tüm çiftçilerimiz, devletimizin bu imkânından da yararlanmalı. 2018 yılının hayırlara getirmesini temenni ediyorum.

” Tarım Sigortaları Havuzu A.Ş. (TARSİM) Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan ise, Kuraklık Verim Sigortası poliçe oranlarına değindi. Türkiye genelinde yapılan Kuraklık Verim Sigortası poliçelerinin yüzde 50’sinin Elbistan’ın da dahil olduğu Malatya bölgesinde hazırlandığını kaydeden Doğan, “2017’den beri bu konularda üreticilerimizin mağdur olmaması için sık sık istişare toplantıları düzenliyoruz. Geçen sene, gerçekten Elbistan’da kuraklık oldu. İlçe ortalaması verim olarak 45 kilogram gibi bir rakam tespit edildi. Eşik değer ise 245 kilogramlardaydı. 200 kilogram üzerinden hasar tazminatı ödendi. Poliçe yapanların sayısı azdı. Elbistan, Kuraklık Verim Sigortası poliçelendirme oranına göre 2018 yılında Türkiye’de birinci sırada. Türkiye genelinde Kuraklık Verim Sigortası poliçesinin yüzde 50’si Malatya yani bizim bölgede, kalan yüzde 50’si de TARSİM’in diğer 10 bölgesinde” ifadelerini kullandı.

Toplantı, daha sonra TARSİM uzmanlarının 2018 yılında uygulanacak sigorta poliçeleri hakkındaki sunumu ile devam etti. Sunum sonrasında çiftçilerin soruları cevaplandırıldı.